A Gyulai vár és a Várfürdő mellett

A Gyulai vár és a Várfürdő mellett

Gyula történelmi központjában, közvetlen a vártér mellett található a Mirandola apartman. Az apartman a Gyula városába látogató vendégek kényelmes kikapcsolódásának bástyája lehet. Mirandola - A szállás, amit látnia kell!

Szép, klimatizált szállás

Mirandola apartman Gyula

 

Az apartman a Gyulai Vár és a Gyulai Várfürdő közvetlen közelében helyezkedik el.

A kényelmes klimatizált szobák minikonyhával szereltek. Zárt parkoló  pedig biztosítja autójuk védelmét.

 

Gyula város

Földrészünk számos települése történelme során többször ért meg virágzó és hanyatló korszakokat, ám még a legviszontagságosabb múlt sem kelti fel az emberek érdeklődését, ha nincs a helynek szelleme, nincs sehol másutt föllelhető arculata, nincsenek különös színei. Gyula éppen azok közé a városok közé tartozik, melyek múltjuk és jelenük egyedi vonzásaival tűnnek ki.

Gyula, a jellegzetes magyar kisváros nem méreteivel, hanem emberi léptékével, nem építészeti csodákkal, hanem hangulatos utcákkal, terekkel, kiterjedt zöldterülettel, vizekkel és virágágyásokkal ragadja meg a figyelmünket.

Ebbe a környezetbe harmonikusan illeszkedik gazdag kulturális és történelmi öröksége, melyre műemlékek, szobrok, emléktáblák, múzeumok, képtárak hívják föl a figyelmünket.

A középkor végén jómódú lakosságáról messze földön híres mezővárost százhuszonkilenc évig tartó oszmán török hódítás pusztította el.

Település lakatlan pusztaságban romokból épült föl, az újjáépülés szorgos, kitartó munkája a 19. századra hozta meg gyümölcseit.  Részint megalkotta, részint máig hatóan megalapozta azt az épített és természeti környezetet, amivel napjainkban is vonz Gyula. Ekkor léptek először színre azok a polgárok, akik nemzedékről, nemzedékre adták tovább a város szeretetét, a városért áldozatvállalás példáját, akiknek kezdeményezése és szívós ténykedése nélkül a nemzetközi hírű Várfürdő sem született volna meg. Ez a polgári hagyomány segített 1920 után, amikor Gyula váratlanul határmenti, félre eső település lett, a lesújtó következményeket valamelyest leküzdeni!

A második világháborút követően, kényszerűen visszahúzódva ez őrizte meg azt a legfontosabb szellemi-kulturális tőkét, ami nélkül Gyula nem lenne, és nem lehet a jövőben sem sajátos és egyedi város.

 

Gyulai Vár

A várat, mely Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára, Maróti János macsói bán kezdte el építeni mesterekkel.

1476-ban a Maróti család férfiága kihalt, így az uradalom Mátyás király birtoka lett, aki azt 1482-ben fiának Corvin Jánosnak adta. A Corvin időszak alatt épült a kör alapú rondella, amely ma is áll.

1559-ben Bornemissza Benedek várkapitány folytatta a vár korszerűsítését. 1561. március 6-án a vár főkapitánya Kerecsényi László lett. 1561-62-ben a várat tovább építették, erősítették. A munkálatokat Paolo Mirandola olasz hadmérnök tervezte és vezette. 1566. július 2-ától szeptember 2-ig Pertaf pasa török vezér 40 000-es seregével ostromolta a várat. A védősereg, amely 8 rohamot vert vissza, 4500 emberből állt. Végül szabad elvonulás reményében átadták a várat a törököknek.

A mai épület ad otthont a megújuló Vármúzeumnak, és a Várszínház kulturális rendezvényeinek, előadásainak.

 

Várfürdő - Gyula

A gyógyfürdő gondolata 1941-ben vetődött fel, 1942-ben megalakult a Fürdő és Üdülő Részvénytársaság.

A szakvélemény alapján megindult a fúrás, amely 1944 augusztusában a háborús események miatt abbamaradt, és csak 1947-ben folytatódott. A munkát 1955-ben fejezték be. A fúrás plusz 26 fokos vizet adott. A város vezetése pénzt gyűjtött, és 1955-ben határozatott hozott a fürdő létesítéséről.

Ezután új kutat fúrtak. A kút 2004 méter mély, melynek vízhozama 500lter/perc és 72 fokos gyógyvize van. 1959. május 1-én megnyílt a Fürdő.

A gyógyvíz alkáli hidrokarbonátos, kloridos összetételű. Mozgásszervi, nőgyógyászati, baleseti rehabilitációs kezelésekre eredményesen alkalmazható. Ma hét fedett és hét szabadtéri medence áll a fürdőzők rendelkezésére, amely 4855 m2 víztükörrel bír. A Várfürdő a világon egyedülállóan természetvédelmi kastélyparkban létesült, területe nyolc és fél hektár. Parkosított, 51 600 m2 terület. Örökzöldek, lombhullató fák, cserjék, színpompás virágágyások teszik varázslatossá a Várfürdő területét.

"Gyula régen és ma"

 

Kérjen ajánlatot!

Galéria